Lekoviti proizvodi

Deutsch Srpski

Informacija o vrstama lekovitih proizvoda

Lekoviti proizvodi se nazivaju funkcionalni proizvodi, specijalni proizvodi koji imaju odredjenu lekovitu funkciju i odgovaraju svakom coveku, nisu potrebne posebne medicinske preporuke, to nisu lekovi vec ti proizvodi samo regulisu i normalizuju funkcije organizma. Ove proizvode karakterise sledece:

  • nerazdvojivo su povezani sa ishranom i jedna su od vrsta hrane;

  • imaju svojstva neuporedive efikasnosti i usmereni su na funkcionalnu regulaciju razlicitih sistema u organizmu

  • nisu lekovi, nisu predvidjeni za izlecenje raznih simptoma oboljenja

Moze se reci da su lekoviti proizvodi posebna vrsta proizvoda koji imaju srednju poziciju izmedju hrane i lekova. Medjunarodne organizacije za zastitu zdravlja svrstavaju lekovite proizvode u 4 generacije:

  1. Hranljiva (na primer: majcino mleko koje jaca, poboljsava stanje organizma; moze se upotrebljavati dugo vremena, ocigledno nema lekovit efekat)

  2. Za ja anje (kalcijum, gvozdje, jod, cink dopunjavaju nedostatak elemenata, ali ne sprecavaju njihovo smanjenje, zato se preporucuje njihova dugotrajna upotreba)

  3. Funkcionalna (riblja mast, hitozan regulise rad pojedinih organa u ljudskom organizmu);

  4. Kompleksno-funkcionalna (jestive gljive koje imaju mnogostran uticaj na organizam)

Kombinacija raznih vrsta jestivih gljiva ima lekovit uticaj na razne organe sto je u skladu sa normama i zahtevima lekovitih prehrambenih proizvoda koji su usvojeni od strane Medjunarodne organizacije za poljoprivredu, to jest to su prirodni proizvodi koji svestrano regulisu i ne izazivaju zavisnost, efikasni su (konstatovano je da se rezultat postize kroz 3-15 dana).

Medjunarodne zdravstvene organizacije svrstavaju jestive gljive u funkcionalnu hranu lekovite proizvode 4 generacije. Njena osobenost je u tome da je efikasna, hranljiva, moze sluziti kao preventivno sredstvo za razne vrste bolesti, nema nus-pojava i stvarno odrazava pravac razvoja buduce biotehnologije i naucna istrazivanja zivotne snage coveka. Moze se reci da su lekoviti proizvodi prve i druge generacije prvi lekoviti proizvodi, ukljucujuci sve vrste proizvoda za dopunu i jacanje. Ovi proizvodi su razradjeni imajuci u vidu funkcionalni karakter uticaja hranljivih materija i njihovo svojstvo za jacanje. Medjutim, funkcionalnost ove vrste lekovitih proizvoda nije dokazana laboratorijskim ispitivanjima, danas ovi proizvodi u Evropi i Americi ne spadaju u lekovite. Lekoviti proizvodi trece generacije su prosli laboratorijska ispitivanja u odnosu na njen uticaj na ljudski organizam i zivotinje. Dokazano je da ovi proizvodi imaju odredjenu regulacionu funkciju. Evropski i americki lekari su priznali verodostojnost ovih podataka. Pre ulaska na trziste nekih zemalja proizvodi cetvrte generacije obavezno prolaze laboratorijska ispitivanja u cilju potvrde dobijenih bioloski regulacionih funkcija.

Osim toga, odredjuje se stabilnost formule komponenti koje deluju u datom proizvodu. U dokumentaciji koja se prilaze uvek se navodi proporcija materija koje deluju. Danas se u Evropi, Americi, Japanu i u drugim zemljama obavljaju ispitivanja u oblasti razrade bas takvih vrsta lekovitih proizvoda. Dozvoljeno je da se u Evropu i Ameriku uvozi samo ova vrsta proizvoda. Od davnina do naseg vremena u svakoj zemlji se formirao svoj tradicionalni pogled u odnosu na hranljive i lekovite proizvode. U poslednjih nekoliko desetina godina, zbog nastalih promena u ekologiji, navika u ishrani, uslova zivota u celini, pojavila se potreba za razradom novih biotehnologija. Danas se u celom svetu prati porast istrazivanja funkcionalnih prehrambenih dodataka, a konkretno proizvodnja prirodnih bioproizvoda u skladu sa principom prehrambene tehnologije uvozenje ikoriscenje jedinstvenog izvora hrane i lekova. Na primer, u poslednje vreme jestive gljive spadaju u novu generaciju funkcionalnih proizvoda. Kao dragocen prehrambeni proizvod one u potpunosti odgovaraju najvisim zahtevima medjunarodnih sanitarno-higijenskih organizacija i spadaju u bioloski aktivne dodatke. Poseban interes izazivaju jestive gljive kao sto su micelijum gljive rejsi (Ganoderma lucidum mycelium), gljiva hou-tou (resasta iglicarka), miceliju-macutake (Tricholoma Matsutake) i dr. Ove gljive kao proizvodna sirovina direktno iz sredine gde rastu stizu u proces ciste ekstrakcije koja se po pravilu obavlja u prirodnim uslovima. Osim toga skupljanje sirovina se obavlja samo u predelima koji nisu podlozni zagadjenju. Na taj nacin se iskljucuje primarno i sekundarno zagadjenje sirovina.

 

Zasto "CHANS" koristi jestive gljive


           Princip prehrambene tehnologije parira savrseno novom prilazu ozdravljenja, a konkretno kao preventiva za bolesti. Taj najnoviji prilaz se podudara sa savremenom tendencijom vracanja prirodi, njenim prapocecima, koriscenju njenog potencijala. Danas su prirodne jestive gljive jedinstveni hranljivi proizvodi i zato ih veliki broj ljudi koristi kao hranu. Jestive gljive imaju puno polisaharida, polipeptida, aminokiselina i mikroelemenata, poboljsavaju krvotok, smanjuju nivo secera i lipida u krvi, sprecavaju stvaranje slobodnih radikala, obnavljaju ostecene celije, deluju antiradiaciono, aktiviraju imuni sistem; ove gljive su odlican imunoloski preventivni preparat, sprecavaju razvoj kancerogenih celija, koriste se kao preventiva za HIV i druge bolesti; siroko se primenjuju kod premora, prevremenog starenja, uspostavljaju balans bioloskih funkcija u organizmu. One su odlicno zdravstveno i regulaciono sredstvo za ljude starijeg doba, koriste se kao preventiva za staracke bolesti. Ovi proizvodi su posebno vazni za ljude koji spadaju u grupu subzdravih (skoro zdravih), kao i za obolele. Na primer, u Japanu je jedan od razloga dugovecnosti taj sto se u obrok ukljucuje velika kolicina jestivih gljiva.

Jestive gljive ne samo da su odlicnog ukusa vec imaju dosta hranljivih materija. U njima su sadrzane sve aminokiseline koje su neophodne ljudskom organizmu. Jestive gljive su izvor belancevina i kombinovanih jedinjenja hranljivih materija koje se smatraju za najneophodnije. Vecina jestivih gljiva moze se smatrati kao odlican funkcionalan lekovit proizvod, pa cak i kao lekoviti preparat. I to zbog supstanci koje se nalaze u njima: aktivna saharoza, manitol, drugi organski elementi. Jestive gljive su prosle klinicka ispitivanja i priznato je da imaju lekoviti i preventivni uticaj kod onkoloskih oboljenja, prevremenog starenja itd. U mnogim ekonomski razvijenim zemljama Evrope i Amerike napori naucnika su usmereni na ispitivanja lekovitih komponenti jestivih gljiva. U Japanu, Koreji i drugim regionima, gde farmaceuti koriste kinesku recepturu za lekove, uvedena je dugorocna strategija vodjenja biotehnoloskih ispitivanja.

 

Follow me - prati me