Mokracna besika

Deutsch Srpski

Mokracna besika

Moze biti mesto brojnih primarnih promena kao i cestih urinarnih infekcija koje su vrlo uporne i neizdrzive. Pojava krvi u mokraci predstavlja neizbezan indikator za ultrazvucni pregled male karlice.

 

Anatomija: Mokracna besika je misicno - opnasti rezervoar u kome se skuplja mokraca izmedju dva mokrenja.Smestena je iza stidnih kostiju,besika muskarca svojom bazom dodiruje prostatu.Iza besike su semene kesice i semevodi,koji je odvajaju od rektuma.Iznad je peritoneum koji je odvaja od crevnih vijuga.
Besika zene je u vezi sa matericom gore i vaginom pozadi. Besika ima svod na ciji se racun siri kada je puna, i pod (trigonum),ogranicen s dva uteralna otvora pozadi i vratom besike spreda. Unutrasnja starna besike se sastoji od misica koji se zovu izgonilac(detruzor).
Kapacitet besike (maksimalna kolicina mokrace koja ne izaziva potrebu za mokrenjem) je otprilike 350 cm3. Veca kolicina izaziva potrebu mokrenja.Kontarkcija besike i opustanje sfinktera uretre omogucuje mokrenje.
Patologija: Moze da postoji malformacije besike kao sto je njena ekstrofija. Traumatska ruptura besike se vidja u prelomima karlice i moze da izazove peritonitis.
Litijaza besike(divertikulum) besike je hernija misicnog zida koji je atrofisao. Divertikulum pogoduje mokracnim infekcijama i treba ga operisati.
Tumori besike:,izazivaju hematuriju.Otkrivaju se cistoskopijom. Razlikovanje papiloma od raka je ponekad tesko. Tumor besike se moze odstraniti endoskopskim paljenjem, endoskopskom resekcijom ili resekcijom s otvaranjem besike. Ako je tumor veliki, treba otklonoti jedan deo besike. Totalna cistektomija je teska operacija. Besika se moze zameniti delom tankom creva koje se pripaja na uretri i u koje se usadjuju uretri (cistoplastika).

Follow me - prati me